fredag 22. november 2013

Mat på tur

November er en fin måned å være ute i, og vi i klassen har vært i Kaupangerskogen i fem dager. Fokus på turen var å lage leirplass og lage god mat ute. Vi lagde blant annet fantastisk godt lammelår i kokegrop og pizza i sjusteinsovn. maten ble veldig god, og det var relativt enkelt å lage den. Matlaginga krevde en del tid, men det var verdt det når maten var ferdig. I dette blogginnlegget vil jeg skrive om hvordan man kan lage en kokegrop, hvordan man kan lage sjusteinsovn, og hvordan man kan steke mat i deig.

Kokegrop er en av de eldste og tidligere den mest utbredte måten å lage varm mat på. Arkeologer har funnet kokegroper fra nesten 4000 år siden! ( For å lage ei kokegrop, må en først grave ei grop i bakken. Størrelsen avhenger av størrelsen på det man skal lage. Til lammelår kan man grave en halv meter ned i bakken. Så dekkes bunnen av store, flate steiner. Oppå disse tenner man et bål, og etter hvert som bålet brenner godt, legger man vekselvis inn steiner på størrelse med en knyttneve. Når bålet har brent i omtrent en og en halv time, fjernes de øverste steinene og bålrestene, og lammelåret (med folie rundt) legges ned. De varme steinene blir lagt   over, og gropa blir dekket av torv. 1 kilo kjøtt trenger 45 minutter i ei varm kokegrop.    Foto: Victoria Ronnback 

Navnet til sjusteinovnen kommer av at den bygges av sju steiner. Den har to kammer, et til å fyre i, og et over for å steke i. Jo mindre ovnen er, jo raskere stekes maten. Dersom man plasserer en "dør" av stein foran, vil det også bli stekt raskere. Det er viktig at steikekammeret blir så tett som mulig, slik at minst mulig varme slippes ut. Steinhella bør være mellom tre og sju centimeter tykk. Dersom den blir tynnere kan den sprekke, og dersom den blir for tykk, tar det lang tid å varme den opp. En speiderregel sier at dersom man kan holde handa inne i kammeret i 8 sekunder, er temperaturen ca 230 grader.



Når man skal steike kjøtt eller fisk kan man steike den inni en deig, direkte på glørne i bålet. Mel, salt og vann blandes sammen til en deig, og denne legges i et tynt lag rundt maten. En kilo kjøtt trenger omtrent 40 minutter, og fisk trenger mindre tid. Husk å snu maten slik at det blir stekt på begge sider. Når maten er ferdig, er deigen sprøstekt og svidd, men kjøttet er klart. Deigen knekkes av, og maten kan hvile litt før den serveres.    Foto: Sveinung Brenno Flæthe       



Det er viktig å lage god mat på tur. Jeg kommer til å bruke kokegrop når jeg har god tid og vil lage noe ekstra godt som skal steke over litt lengre tid. Sjusteinsovnen passer perfekt til å lage brød og annen gjærbakst, og baksten får perfekt konsistens. Å steike mat i deig er en enkel og rask framgangsmåte som man kan bruke om man bare vil lage et bål. Jeg har lært at det finnes masse potensiale for å lage god mat ute i naturen, og at mulighetene er mange.

Kilder
Momrak, P. & Vegge, Ø. (2010). Mat i det fri. Førde: Selja Forlag
Hagen, H. (2008). Ingen tur uten mat. Boksenteret. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar