 |
Veitastrondvatnet |
Som en del av tredje året på frilulftsliv, gjennomfører vi en veiledertur for andre og tredje klasse på studiet. På denne turen skulle vi være ansvarlige for planlegging, gjennomføring av evaluering av turen. Vi hadde lyst til at de andre studentene skulle lære mye og ha en fin tur sammen med oss. Turen gikk til Veitastrondvatnet, og vi skulle padle kajakk.

En av rammene for turen var at studentene skulle lære seg basisfrisluftsliv. Vi ville legge vekt på leirliv med bål og gapahuk. Da måtte turdeltakerne sanke ved, og lære seg hvordan man skulle lage bål. Vi tok en grunnleggende og skikkelig gjennomgang av hvordan man lager bål den første dagen, og resten av turen fikk de andre studentene prøve seg fram.I følge Manger (2009) er det viktig å observere noen som løser en slik oppgave godt for å skape forventning om mestring selv. Gakahukene vi laget kom til etter eksperimentering og utforsking.
For å oppleve læring, er det viktig å være i autentiske læringssituasjoner (National Research Council, 2003). Den mestringa man eventuelt opplever i slike autentiske situasjoner, vil påvirke forventingene man har til lignende situasjoner senere (Manger, 2009). Vi ville at alle skulle oppleve mestring med basisfriluftslivet, slik at de kunne føle seg trygge i en lignende situasjon senere. Da var det viktig at alle fikk lov til å prøve, og at de fikk et godt resultat.
For å få til dette, la vi opp til at alle skulle prøve seg på alle oppgavene. De måtte rullere på oppgavene hver dag. Et eksempel er når ei gruppe skulle sette opp en gapahuk. De hadde liten tro på at de ville klare det, siden de hadde liten (og muligens dårlig?) erfaring med dette fra før. De var redd for at det var en fasit, og at de ikke ville klare å oppfylle den. Etter mange timer med eksperimentering og utforsking, kom de likevell fram til et veldig godt resultat, og opplevde tilsynelatende mestring og glede.
Det var en flott opplevelse å kunne være veileder for ei gruppe på tur. Det var spesielt fint å drive med basisfriluftsliv, og få lov til å lære bort det vi kunne på området. Jeg har lært mye om det ha med en gruppe på tur, og hvordan læring skjer. Det er fint å kunne prøve ut teorien vi lærer om i praksis.
Kilder:
Manger, T. (2009). Læring og forventning om mestring. I T. Manger, S. Lillejord, T. Nordahl, T.
Helland, Livet i skolen 1: Grunnbok i pedagogikk og elevkunnskap (249-277). Bergen: Fagbokforlaget.
National Research Council. (2003). Engaging Schools: Fostering High School Students’ Engagement
and Motivation to Learn. Washington D.C: The National Academies Press.